KATA adózás

KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA

(rövid nevén KATA)

A KATA olyan típusú vállalkozások kedvelt adózási formája, akiknek az éves árbevétele nem éri el a 12 millió forintot. Alapesetben ugyanis havi 50.000 Ft megfizetésével a vállalkozás minden adófizetési kötelezettségének eleget tesz.

Debrecenben is nagyon elterjedt adózási mód, azonban van számos buktatója, amire a vállalkozásnak figyelnie kell, sőt 2021.január 1. napjától még további szigorítások is várhatók. Itt leginkább a kapcsolat vállalkozások és az egy adóalany felé kiszámlázott 3.000.000 ft-os szabályt kell a könyvelés során szem előtt tartani.

KATA adózás nem csak egyéni vállalkozóknak (EV)

Kata adózás, kis vállalkozás

Kevésbé ismert, hogy a KATA-s adózást nemcsak az egyéni vállalkozások, hanem Kkt-k, Bt-k is választhatják. Debrecenben is egyre népszerűbb a KATA adózású cégek könyvelése.

Lehet alkalmazni áfásan, vagy áfa nélkül, a vállalkozási piac kívánalmainak megfelelően.

Olyan lehetőség is van, a társadalombiztosítás magasabb összegű pénzbeli ellátásainak megszerzőse érdekében, hogy nem 50.000 Ft, hanem 75.000 Ft megfizetését vállalják havonta.

Szerintünk továbbra is, a felsorolt jogosulti körben, a legkedveltebb adózási mód fog maradni, nem csak Debrecenben, hanem az országban azonban itt is javasolt a választás érdekében szakember tanácsát meghallgatni, személyesen Debrecen Nyulas utca 7.

KATA könyvelés Debrecen

Kapcsolat

NAV KATA adózás