Cégalapítás

A cégalapítás egy roppant egyszerű folyamat?

A 90-es években egyik cég alakult a másik után. megszűntek a különböző gyárak, termelő üzemek, és aki a privatizáció után munka nélkül maradt, az lehetőség szerint vállalkozni kezdett. Ehhez szükség volt legalább egy betéti társaságra, de sok Kft., Részvénytársaság is alakult. Ez időtájt még meglehetősen bonyolult, és hosszadalmas volt a cégalapítás. Sokaknak okozott fejfájást, részben a tapasztalatok, és a gyakorlat hiánya miatt, részben pedig a szakmai hozzáértés hiánya miatt.
Napjainkra ez a tapasztalat már kialakult, már nem ismeretlen a cégalapítás folyamata, azonban ez nem azt jelenti, hogy ne kellen a részletekre odafigyelni.
Bár a cégalapítás rendszere is átalakult, sokat egyszerűsödött, mégsem mondhatjuk azt, hogy nem igényel kellő odafigyelést, illetve szakmai jártasságot a területen.
Az egyszerűsített cégeljárás keretében, a törvény szerinti, interneten is fellelhető nyomtatványok letöltésével a cégbírósági bejegyzés határideje gyakorlatilag egy munkanap. Az egészet el lehet intézni egy ügyvéd, közjegyző elektronikus aláírásával, internetes úton, már postai befizetésre sincs szükség.
Ha csupán ezt nézzük, akkor talán igaza lehet azoknak, akik azt mondják, hogy ez aztán egy egyszerű dolog, bárki képes megoldani önállóan is.
Azonban mi gyakorlatból tudjuk, hogy ez nem teljesen igaz. Egy cégalapítás megkezdése előtt bizony számos olyan döntést kell meghozni, amelyek hosszú távon hatással vannak a cég működésére. Érdemes figyelembe venni, hogy a cégalapítás folyamata nem ér véget azzal, hogy bejegyzik, de még csak nem is azzal kezdődik.

Az alábbiakban adunk néhány támpontot, hogy a cégalapítás előtt mire is kell odafigyelni.

  • A cégalapítás első lépése, a névválasztás.

A legtöbben már úgy jönnek hozzánk, hogy kitaláltak maguknak egy cégnevet. Ez volt a legegyszerűbb feladat. De már itt problémába ütközhetünk. Mi van, ha az adott név már foglalt? Honnan lehet ezt tudni? Érdemes megnézni, hiszen azonos névvel már az első lépésnél elakadunk.

  • Következő cégalapítás előtti lépés, hogy hol legyen a cég székhelye?

Nos, erre is sok megoldás létezik, okosan kell dönteni ez ügyben. Legyünk körültekintőek! Ha saját tulajdonú ingatlan lesz a székhelyünk, akkor nincs probléma, hiszen már egy tulajdoni lappal igazolható a székhelyhasználati jogosultság. Bérelt, vagy idegen tulajdonú ingatlan esetén kicsit bonyolultabb a helyzet. Nem részleteznénk, de elég sok buktatója van. Ha erről bővebben szeretnének információt, keressenek bennünket, segítünk a tájékoztatásban.

  • Tulajdoni viszonyok rendezése. Ki lesz a tulajdonos? Cég, vagy magánszemély?

Magánszemély esetén egyszerűbb feladat. Ha egy cég lesz az egyik tulajdonos, úgy igazolni kell annak létezését, illetve szükség lesz a cég nevében aláíró személy képviseleti jogosultságának igazolására is.

  • Szintén az alapítás előtt tisztázzuk a vezető tisztségviselő szerepkörét

Mit jelent ez? Meg kell határozni, hogy a vezető tisztségviselő milyen jogviszonyban szerepel. A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a vezető tisztségviselő munkaviszonyban, vagy megbízási jogviszonyban álljon. Erre figyelni kell, mert nem mindegy.
Munkaviszony esetén szükséges egy munkaszerződés, megbízás esetén a társadalombiztosítási jogosultság lesz a kérdés.

  • Adózási módok kiválasztása az alapítás előtt.

Nagyon fontos téma. Talán az egyik legfontosabb. A cég egész életélt végig kísérheti egy optimálisan megválasztott adózási forma. Gondolok itt akár egy áfamentesség előnyeire vagy egy KATA, KIVA választásra, de mindig a tervezett tevékenység, bérköltség és forgalom határozza meg a kezdeti adózási formát.

Nem is olyan egyszerű, pedig még csak a cégalapítás előtti feladatokról beszéltünk. Amennyiben zökkenőmentesen szeretné bonyolítani a cégalapítás procedúráját, kérje segítségünket, állunk rendelkezésükre.